Nasza pasja

Jesteśmy rodzinną firmą, wypiekającą świeże tortille kukurydziane według tradycyjnej receptury meksykańskiej oraz tortille pszenne z dobrych, jakościowych i lokalnych składników. Prosty skład; w tortillach kukurydzianych: kukurydza i woda – żadnej soli, żadnej chemii. W tortillach mącznych -mąka, woda, sól i tłuszcz.
Cichutko przyznajemy, że dodajemy całkiem sporo jednej substancji chemicznej… duuużo miłości. Miłości do dobrego
i naturalnego jedzenia. Do jedzenia, które daje zdrowie.

Zdrowa kuchnia

Nasze tortille kukurydziane są wolne od glutenu oraz innych alergenów: mamy dwa miejsca wypieku: piekarnia kukurydziana wypieka tylko kukurydziane placki. Zabezpieczamy je przed zanieczyszczeniem glutenem na każdym etapie. Dostawca kukurydzy dokładnie oddziela kukurydzę od innych ziaren. Kukurydza jest przesiewana w specjalny sposób, by zapewnić drugi etap kontroli.

Tradycyjne metody

Tortille przygotowujemy z niezwykłą starannością, osobiście nadzorujemy mielenie i wypiekanie. Szanujemy każde ziarenko kukurydzy, u nas nie ma odpadków wyrzucanych do śmieci, żywią się z nami znajome kury, kaczki, indyki i psy.

Starannie dobieramy dostawców

Nasza kukurydza jest produktem lokalnym, nie podróżuje przez pół świata, zwiększając tym zanieczyszczenie. Od początku współpracujemy z rolnikami regionalnymi. Mamy wybranych dostawców. Jeździmy na ich pola, sprawdzamy nasiona, z których rośnie kukurydza, kontrolujemy czystość magazynów. Wiemy, jaki w dany roku był sezon na kukurydzę. Wiemy, od czego uzależniona jest jej cena.

Własne gospodarstwo

Nasze poszukiwania jakości doprowadziły nas do kupna gospodarstwa. Uprawiamy swoją kukurydzę na potrzeby domowe. Uczymy się współpracy z ziemią. Cieszymy się tym, czym chce nas obdarzyć i oferujemy nadwyżki innym.