Frijoles de la olla Fasolka z garnka

Taka samodzielnie zrobiona w domu jest o niebo lepsza niż fasola z zalewą z konserwy lub gotowa pasta z puszki i dużo tańsza.

Sposób przygotowania

Fasolkę przebrać (odrzucić połamane kawałki i kamienie), wypłukać i namoczyć na noc. Następnego dnia wodę odlać. Zalać świeżą wodą, zagotować na mocnym gazie do zawrzenia, zmniejszyć gaz i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania posolić. Najlepiej smakuje gotowana w glinianym garnku. Do smaku można też dodać oregano, epazote, kmin rzymski, liście awokado lub ugotować na wywarze z wędzonki. Taką fasolkę można jeść jako dodatek, np. do mięsa i ryżu. Albo użyć do enfrijoladas. Jest też bazą do przygotowania fasolki przesmażanej.

Słowo komentarza

Razem z ryżem i tortillą, fasolka stanowi podstawę diety w Meksyku. Podaje się ją do wielu dań jako dodatek, w ubogich regionach jest podstawą diety. Doskonale zastępuje mięso, jej wartości odżywcze i przyswajalność białka są doskonale znane. Dodatkowo w Meksyku istnieje wiele różnorodnych i różnokolorowych odmian fasoli. Bardzo często używa się odmian ciemnych: czarnych, nakrapianych, czerwonych, w zależności od regionu.

Składniki

  • ½ kg fasolki czerwonej w ziarnach, suchej
  • Płaska łyżka soli