Mole

Mole smakuje fantastycznie z ugotowanymi pędami kaktusa (opuncja, nopales).

Sposób przygotowania

Ugotować kurczaka lub indyka, ok.1,5 kg mięsa (w wodzie z dodatkiem cebuli, czosnku, marchewek, kilku gałązek mięty i kolendry). Pod koniec gotowania osolić do smaku. Ugotować ryż na sypko, lekko osolić (ok. 1 filiżanki na osobę). Umyć sałatę i rzodkiewki, rzodkiewki pokroić w cienkie plasterki, sałatę pociąć w piórka. Uprażyć sezam (ok. 2 min na suchej patelni, by nie zbrązowiał, bo stanie się gorzki).

Przygotowanie sosu mole z suchej mieszanki

Oczyścić paprykę z ogonków, można usunąć żyły, by było mniej pikantne, można je delikatnie uprażyć (uwaga bo przypalona papryka jest bardzo gorzka). Potem na patelni opiec pomidora i tortillę. Obrać migdały ze skórki. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera, podlewamy bulionem (w Meksyku używa się drobiowego, ale doskonale wychodzi na warzywnym). I zmiksować dokładnie. Podgrzać na patelni i rozpuścić w sosie czekoladę. Uwaga, przy doprowadzaniu sosu do wrzenia, mole musi być gęste, bardzo pryska i może poparzyć. Najlepsze jest na następny dzień – jak się wszystkie smaki przegryzą. Na talerzu ułożyć ryż i mięso. Polać sosem, posypać uprażonym sezamem, udekorować sałatą i rzodkiewką. Podawać z tortillami kukurydzianymi (do tortilli nakładamy po odrobinie ryżu, mięsa, sosu i warzyw).

Wersja wegańska

Ugotować bulion warzywny. Ok 1,5 kg warzyw korzeniowych, 1 pora, 1 cebulę, 3 ząbki czosnku, gotować lekko osolone, ok 3–4 godzin. Wyciągnąć wygotowane warzywa, na bulionie lub na parze ugotować wkład warzywny – ok 1,5 kg mieszanych warzyw, marchew, kalafior, brokuł, szparagi, topinambur, w zasadzie wszystkie warzywa są dozwolone, według upodobań.

Składniki na 6-8 porcji sosu

  • Mieszanka sucha na mole lub mole w słoiczku
  • Rosół lub wywar warzywny
  • Chile chipotle
  • Pomidor
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady 98%
  • Kilka ziaren kakao
  • 3–4 suche tortille kukurydziane Molino
  • 6–7 filiżanek ryżu suchego
  • 1 kurczak lub porcja ok. 1,5 kg mięsa indyka
  • Warzywa do wywaru mięsnego (1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1–2 marchewki, kilka gałązek mięty i kolendry)
  • 250 g sezamu (można mieszać pełnoziarnisty z łuskanym)
  • 4–5 pęczków rzodkiewki
  • 2–3 główki sałaty lodowej
ok. 50 tortilli kukurydzianych Molino

Mieszanka na mole

  • 250 g suszonych papryk (ancho, de arbol, pasilla jeśli mole ma być ciemniejsze – mole negro, mulato, cascabel)
  • ¾ filiżanki migdałów
  • ½ filiżanki sezamu
  • ½ filiżanki rodzynek