Oczyścić paprykę z ogonków, można usunąć żyły, by było mniej pikantne, można je delikatnie uprażyć (uwaga bo przypalona papryka jest bardzo gorzka). Potem na patelni opiec pomidora i tortillę. Obrać migdały ze skórki. Wrzucamy wszystkie składniki do blendera, podlewamy bulionem (w Meksyku używa się drobiowego, ale doskonale wychodzi na warzywnym). I zmiksować dokładnie. Podgrzać na patelni i rozpuścić w sosie czekoladę. Uwaga, przy doprowadzaniu sosu do wrzenia, mole musi być gęste, bardzo pryska i może poparzyć. Najlepsze jest na następny dzień – jak się wszystkie smaki przegryzą. Na talerzu ułożyć ryż i mięso. Polać sosem, posypać uprażonym sezamem, udekorować sałatą i rzodkiewką. Podawać z tortillami kukurydzianymi (do tortilli nakładamy po odrobinie ryżu, mięsa, sosu i warzyw).