Enchiladas verdes

Sposób przygotowania

Świeże zielone pomidory (lub zielone pomidory w zalewie z puszki, niestety dużo gorsze
w smaku), zalać małą ilością wody, zagotować z solą i papryką ostrą, aż zmienią kolor na lekko żółty (jeżeli używamy pomidorów z puszki – podgrzać pomidory z zalewą i dodać
1-2 papryki ostre), zmiksować wszystkie składniki.

Do sosu dodać kilkanaście gałązek posiekanej zielonej kolendry i posiekaną cebulę.
Jeżeli lubimy jeść pikantnie trzeba dodać trochę papryki ostrej.

Przygotować drobniutko posiekaną cebulkę i kolendrę w liściach. Pokroić w cienkie paski lub pokruszyć, potrzeć ser (biały, bundz, żółty – albo jeden, albo wymieszać wszystkie trzy) i mięso z ugotowanego drobiu. Podgrzać sos z zielonych pomidorów (salsa verde). Podgrzać tortille na płycie – instrukcja odgrzewania tortilli tutaj.

Na rozgrzany olej wrzucać podgrzane tortille, szybko obsmażyć, przełożyć do naczynia
z podgrzanym zielonym sosem. Po kilku sekundach wyciągnąć z sosu lekko namoczony placuszek, nałożyć ser(y) i mięso, zawinąć w rurkę. Polać łyżką sosu, posypać cebulką
i kolendrą, udekorować kleksem kwaśnej śmietany.

Składniki

  • 20 tortilli
    kukurydzianych Molino
  • 1/2 kg ugotowanego mięsa drobiowego
  • 1/4 kg serów (wymieszany, pokruszony twaróg, ser żółty, bundz, parmezan)
  • Pęczek kolendry
  • 2 małe cebule
  • 500 ml meksykańskiego sosu z zielonych pomidorów-salsa verde
  • Olej do smażenia

Sos

  • 1 kg zielonych pomidorów – miechunka pomidorowa lub1 puszka zielonych pomidorów w zalewie
  • 1-2 strączki świeżej papryki ostrej jalapeńo lub serrano
  • 1 cebula
  • Pół pęczka kolendry
  • Łyżeczka soli

Do dekoracji

  • 200 ml śmietany
  • Posiekana kolendra
  • Posiekana cebulka