Świeże zielone pomidory (lub zielone pomidory w zalewie z puszki, niestety dużo gorsze
w smaku), zalać małą ilością wody, zagotować z solą i papryką ostrą, aż zmienią kolor na lekko żółty (jeżeli używamy pomidorów z puszki – podgrzać pomidory z zalewą i dodać
1-2 papryki ostre), zmiksować wszystkie składniki.
Do sosu dodać kilkanaście gałązek posiekanej zielonej kolendry i posiekaną cebulę.
Jeżeli lubimy jeść pikantnie trzeba dodać trochę papryki ostrej.
Przygotować drobniutko posiekaną cebulkę i kolendrę w liściach. Pokroić w cienkie paski lub pokruszyć, potrzeć ser (biały, bundz, żółty – albo jeden, albo wymieszać wszystkie trzy) i mięso z ugotowanego drobiu. Podgrzać sos z zielonych pomidorów (salsa verde). Podgrzać tortille na płycie – instrukcja odgrzewania tortilli tutaj.
Na rozgrzany olej wrzucać podgrzane tortille, szybko obsmażyć, przełożyć do naczynia
z podgrzanym zielonym sosem. Po kilku sekundach wyciągnąć z sosu lekko namoczony placuszek, nałożyć ser(y) i mięso, zawinąć w rurkę. Polać łyżką sosu, posypać cebulką
i kolendrą, udekorować kleksem kwaśnej śmietany.