Tostadas

Tostada to każda tortilla wysuszona lub wysmażona na chrupko. W Meksyku nie wyrzuca się tortilli, przerabia się je na pyszne tostady – najsmaczniejsze z pastą z fasoli.
Pasty z fasoli używa się jako dodatek do śniadań (np. huevos rancheros), do ryżu i mięsa. Fasolką można również smarować odgrzane tortille kukurydziane Molino.

Sposób przygotowania

Na rozgrzaną na patelni łyżkę oleju wlać około 4-5 chochelek fasolki razem z zalewą, dodać jedno Chile chipotle. Smażyć chwilę. Potem rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków na pastę. Dodać ser żółty – kilka plasterków. Można przesmażyć fasolkę z dodatkiem ziół,
np. oregano albo majeranku.

Posmarować Tostelle pastą fasolową, posypać pokruszonym serem, udekorować zieleniną lub podać z Guacamole. Można też podawać Tostelle obłożone pastą z fasoli,
ze śmietaną i chile serrano (lub jalapeño) w zalewie octowej (escabeche).

Składniki

  • Tostelle Molino 5-6
    na osobę
  • Frijoles fritos,
    smażona fasola
  • 4-5 chochelek fasolki
    z zalewą
  • 1 chile chipotle z puszki
  • 4-5 plasterków
    żółtego sera
  • 4-5 łyżek śmietany
  • Mała puszka chile serrano lub jalapeño w zalewie octowej (escabeche)