Guacamole

Sposób przygotowania

Awokado obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę (ok. 1×1 cm). Pomidora pokroić jak awokado, cebulę, paprykę i kolendrę posiekać jak najdrobniej. Wycisnąć sok z limonek, dodać do niego oliwę, posiekaną paprykę i sól, zamieszać, tak przygotowany sos można zostawić na chwilę, po czym zalać wymieszane składniki. Można dodać troszkę sałaty, jeśli akurat jest w domu.

Aby guacamole nie ciemniało w miseczce trzeba zostawić pestkę z awokado. Podawać jako dodatek do fasolki, do tostad, quesadilli, lub flauta.

Ciekawostka

Słowo guacamole pochodzi z nahuatl, od ahuacamolli, co oznacza, sos z awokado. Również znane jest jako aguaco lub ahuaca.

Składniki

  • 3 dojrzałe awokado
  • 3 chile jalapeño, świeże,
  • 1 cebulka mała, lub ćwiartka dużej
  • Około 10 gałązek liści kolendry
  • 3 pomidory
  • 2 limonki lub 1,5 cytryny (limonka lepsza)
  • Sól do smaku
  • Opcjonalnie: ząbek czosnku
  • Łyżeczka oliwy