Flautas de papa

Sposób przygotowania

Przygotować nadzienie: Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach, gdy będą się rozsypywać, utłuc na pure, dodając ser, i ewentualnie sos i masło.

Odgrzać tortille kukurydziane Molino, korzystając z instrukcji. Tortille po odgrzaniu nadziewać 1-2 łyżeczkami ziemniaczanego farszu. Ciasno zwijać w rurki. Smażyć
z nadzieniem na maśle lub oleju obracając flauty ze wszystkich stron, tak by były chrupiące. Jeśli tortille się rozwijają, można się wspomóc spinając wykałaczką.

Podawać ze śmietaną i dowolnym sosem meksykańskim (salsa verde, salsa bandera, guacamole).

Składniki

  • Składniki na 6 porcji
  • Około 50 tortilli kukurydzianych Molino
  • Nadzienie:
  • 0,5 kg ziemniaków
  • Ser
  • Sól do smaku
  • Kubek kwaśnej śmietany
  • Opcjonalnie ostry sos paprykowy i masło