Quesadillas con epazote y chipotle

Quesadille najlepiej smakują z serami zagrodowymi, na mleku kozim, owczym ewentualnie mieszanym. Polecamy sery na mleku ekologicznym, z małych serowarni, te w połączeniu z tortillą, smakują obłędnie.

Sposób przygotowania

Do quesadilli można dodać listki epazote (bardzo delikatnie, gdyż są bardzo intensywne
w aromacie i smaku). Można też quesadille zaostrzyć dodając odrobinę sosu z chipotle, posiekaną paprykę chipotle, lub podać z dowolnym sosem meksykańskim (salsa verde, salsa bandera, guacamole).

Ser rozdrobnić (zetrzeć sery twarde, rozkruszyć widelcem miękkie). Można je zmieszać lub próbować każdą tortillę z innym serem. Odgrzać tortille kukurydziane Molino według instrukcji. Potem na wolnym ogniu, dosypać do tortilli ser, złożyć ją na pół na taco. Podgrzewać przez 30-60 sekund z obu stron, aby ser się rozpuścił. Quesadillę można przetrzymać odrobinę dłużej, aby tortilla się przyrumieniła i zrobiła kruchutka.

Składniki

  • Składniki na 1 osobę
  • 4-5 tortilli kukurydzianych Molino
  • Ser żółty, biały, bundz, korbacz
  • Listki epazote
  • Chile chipotle z puszki,
    w całości lub zmielone
    na sos